Annons

Fyra frågor till chefredaktören

|
av Hanna, 14 jan 2013  


ELLE Interiörs Designpris den 4 februari närmar sig med stormsteg och festförberedelserna är i full gång. En som sitter på många hemligheter inför galan är Svante Öquist, chefredaktör och juryordförande.

Hur gick juryarbetet inför ELLE Interiörs Designpris 2013 till?
Som vanligt är det en ren balansakt och dessutom en ren omöjlighet att försöka hålla allt nytt vi sett under året i huvudet … Tack och lov är vi en sju personer stark redaktion, läs: jury, så vi hjälps åt och diskuterar oss alltid fram till en gemensam vinnare även om inte enigheten alltid är hundraprocentig. Jag brukar börja påminna/tjata redan under tidig höst att jag förväntar mig minst ett vinnarförslag till varje kategori av alla på redaktionen. Det är de listorna, kompletterade med bilder, som är vårt beslutsunderlag.

Vad kan du avslöja om vinnarna?
Inte mer än att de är av internationell klass! Och, att jag tycker att vi hittat några vinnare som kanske inte är helt förväntade.Vi gillar att överraska men kompromissar aldrig med våra högt ställda krav på kvalitet i såväl form som funktion.

De svenska vinnarna blir ju finalister i ELLE Decoration International Design Awards – tror du att Sverige har chans att kamma hem någon världsvinst?
Uppriktigt sagt tycker jag att våra svenska bidrag blivit sällsynt, och helt oförtjänt, underrepresenterade bland vinnarna i den internationella omröstningen – EDIDA. Så här på rak arm kommer jag bara ihåg att Ikea, med sin designer Mikael Warnhammar, fick priset Årets kök 2004. Men tiden ligger för oss – svensk design har aldrig varit bättre än nu – och i år känner jag mig helt säker på att vi kommer att ta hem minst ett pris i EDIDA i Milano i april …

Priset har ju delats ut elva gånger nu – varför kommer årets fest att bli den största och bästa någonsin?
Vi började i blygsam skala men år efter år har betydelsen och uppmärksamheten i branschen ökat och nu räknas priset som Sveriges viktigaste och mest heltäckande designutmärkelse. Vår designfest, som de senaste åren inlett Stockholms Designvecka och blivit en tradition, känns mer och mer som inredningsvärldens motsvarighet till vår systertidning ELLEs event ELLE-galan som premierar prestationer inom modets värld och är “Årets modefest” alla kategorier! Klassen på alla våra vinnare, gästlistan med Sveriges designelit och att vi dessutom har världskändisar som Patricia Urquiola, Ora Ito/Nendo, Efva Attling, näringsminister Annie Lööf och mannen bakom designföretaget Alessi, Alberto Alessi, som prisutdelare garanterar att vår fest blir “Årets designfest”!

Guide: Så hittar du den bästa fotokonsten

Intresset för fotokonst har exploderat de senaste åren – vi har bett några experter guida oss till fotokonstvärlden. Visst har vi hört det förut, men det har aldrig varit mer sant än idag: vi omges av ett ständigt ökande flöde av bilder och fo... Läs mer »

Annons

Sommarfavoriter: Karins söker lugnet i Skärgården

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionschef Karin Ohl... Läs mer »

Annons

Guide: Sommarens snyggaste uteduschar

Att tvätta sig utomhus hör sommaren till. här tipsar vi som snygga uteduschar, tvättfat och snygga handdukar - allt för att göra sommaren mer tillgänglig. Garden Shower utomhusdusch som kopplas till trädgårdsslang, höjd 214 cm, design Broberg ... Läs mer »

Inspiration: Inred med loppisfynd och återbruk

Den stora trenden just nu är den som vi behöver ta till oss för all framtid: Ta tillvara och återbru... Läs mer »

Min stil – idéodlaren Karin Eliasson

Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson tycker om att blanda in det vilda i sina trädgå... Läs mer »

Sommarläsning – inredningsböckerna du inte vill missa!

På sommaren finns det ofta lite extra tid att lägga på läsning och inspiration. Här tipsar i om tre aktuella böcker som ger inredningsinspiration i tiden.   Exklusivt internationellt I Interiors Now #3 är det precis som i de två... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sara kopplar av och kopplar ner

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionsassistent Sara... Läs mer »

Allt du behöver för uteplatsen – 6 snygga idéer

Solen värmer och vi längtar ut – dags att fixa en egen oas på balkongen eller uteplatsen. Här kommer sex konkreta idéer för livet ute. Av Filippa Egnell  Foto Magnus Anesund En rofylld fikapaus Vägg och hylla målad med kulör Betong i mat... Läs mer »

Guide: Sommarens 9 snyggaste grillar

Mat smakar aldrig så bra som när den lagas och äts under bar himmel. Här hittar du flera härliga... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anette tycker grönt är skönt i sommar

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! AD Anette Uhlén väljer 1... Läs mer »

Svantes ledare: Hela världen på rad…

ELLE Decoration är en i allra högsta grad svensk inredningstidning! Det som gör oss unika är att vi har systertidningar i 27 länder! Sydafrika, Mexico, Japan, USA, Thailand, Norge, Turkiet, Frankrike … ja, runt hela jorden! Systertidningar som vi, ... Läs mer »

DIY: Säg det med en blomstrande bokstavsgirlang

Girlanger är ett effektivt sätt att skapa en festlig känsla. Perfekt för barnkalaset, kräftskiva... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anders packar för vildmarksliv

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktör Anders Bergmark längtar ut till vildmarken. Här är hans semestermåsten! "Ute i naturen återfår livet sina rätta proportioner. Utsikten, tystnaden och bortom nästa... Läs mer »

Inspiration: Såhär har du aldrig sett den maritima stilen

Minnen av en enkelt inredd sjöbod inspirerar till en maritim inredning på nytt sätt. Klara färger, b... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sandra pysslar hemma

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Nu har turen har kommit ti... Läs mer »

Anna Malmberg inreder en riktig drömveranda

Letar du inspiration till uteplatsen eller verandan? Anna Malmberg på Northern Delight har precis varit i Skåne, där hon och hennes nya kompanjon Anna Björkman inrett en drömveranda inspirerad av den amerikanska södern. Spetsgardiner, drömfångare... Läs mer »

Utställningarna du inte får missa i sommar!

Dags att fylla på med inspiration! Strunta i stranden och gå på en utställning. Här har vi listat ... Läs mer »

DIY: Så bygger du en grönskande pilkoja – steg för steg

Hur gör man en koja? Malin Persson har skapat den ultimata kojan genom att plantera pilskott från Lillopil. På sin blogg visar hon steg för steg hur du gör – fullständiga instruktioner! Det kräver både pill och hårt arbete, men på två daga... Läs mer »

Sommarfavoriter: Svante flyttar ut vardagsrummet

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Chefredaktör Svante Öqui... Läs mer »

DIY: Gör en sommarmobil med vackra blad

Flytta in grönskan och gör en mobil av gröna blad eller blommor som långsamt får torka i luften ... Läs mer »