Annons

Fyra frågor till chefredaktören

|
av Hanna, 14 jan 2013  


ELLE Interiörs Designpris den 4 februari närmar sig med stormsteg och festförberedelserna är i full gång. En som sitter på många hemligheter inför galan är Svante Öquist, chefredaktör och juryordförande.

Hur gick juryarbetet inför ELLE Interiörs Designpris 2013 till?
Som vanligt är det en ren balansakt och dessutom en ren omöjlighet att försöka hålla allt nytt vi sett under året i huvudet … Tack och lov är vi en sju personer stark redaktion, läs: jury, så vi hjälps åt och diskuterar oss alltid fram till en gemensam vinnare även om inte enigheten alltid är hundraprocentig. Jag brukar börja påminna/tjata redan under tidig höst att jag förväntar mig minst ett vinnarförslag till varje kategori av alla på redaktionen. Det är de listorna, kompletterade med bilder, som är vårt beslutsunderlag.

Vad kan du avslöja om vinnarna?
Inte mer än att de är av internationell klass! Och, att jag tycker att vi hittat några vinnare som kanske inte är helt förväntade.Vi gillar att överraska men kompromissar aldrig med våra högt ställda krav på kvalitet i såväl form som funktion.

De svenska vinnarna blir ju finalister i ELLE Decoration International Design Awards – tror du att Sverige har chans att kamma hem någon världsvinst?
Uppriktigt sagt tycker jag att våra svenska bidrag blivit sällsynt, och helt oförtjänt, underrepresenterade bland vinnarna i den internationella omröstningen – EDIDA. Så här på rak arm kommer jag bara ihåg att Ikea, med sin designer Mikael Warnhammar, fick priset Årets kök 2004. Men tiden ligger för oss – svensk design har aldrig varit bättre än nu – och i år känner jag mig helt säker på att vi kommer att ta hem minst ett pris i EDIDA i Milano i april …

Priset har ju delats ut elva gånger nu – varför kommer årets fest att bli den största och bästa någonsin?
Vi började i blygsam skala men år efter år har betydelsen och uppmärksamheten i branschen ökat och nu räknas priset som Sveriges viktigaste och mest heltäckande designutmärkelse. Vår designfest, som de senaste åren inlett Stockholms Designvecka och blivit en tradition, känns mer och mer som inredningsvärldens motsvarighet till vår systertidning ELLEs event ELLE-galan som premierar prestationer inom modets värld och är “Årets modefest” alla kategorier! Klassen på alla våra vinnare, gästlistan med Sveriges designelit och att vi dessutom har världskändisar som Patricia Urquiola, Ora Ito/Nendo, Efva Attling, näringsminister Annie Lööf och mannen bakom designföretaget Alessi, Alberto Alessi, som prisutdelare garanterar att vår fest blir “Årets designfest”!

Gustaf Nordenskiöld samarbetar med Hope

Konstnären Gustaf Nordenskiöld har designat en ny mugg åt Hope. Koppen är handdrejad i glaserat porslin och säljs i limiterad upplaga på utvalda Hope-butiker. - Samarbetet med Gustaf passade Hope bra då vi värderar det handgjorda och det konstnä... Läs mer »

Annons

Inspiration: Trendigt med fåglar

Fåglar och deras bon är ett tydligt tema i vårens inredning. Den gyllene fågelburen Tweet... Läs mer »

Annons

Inredningshoroskopet – hur blir ditt 2014?

ELLE Decoration har kartlagt himlakropparnas lägen och ser inredningsrelaterade utmaningar under 2014. Så här blir ditt inredningsår! Oxen (21 april–21 maj) Oxen är uthållig, principfast och ofta konservativ när det gäller inredning. Venus inf... Läs mer »

Krönika: Inredningsinspiration – inget annat räknas!

Det första numret med vårt nya namn ELLE Decoration blev en omedelbar succé! Svante reflekterar över... Läs mer »

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett... Läs mer »

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. Intresset syns tydligt i hans lägenhet i en skola från mitten av 1800-talet. Text: Matilde Sköld  Foto: Jonas Ingerstedt Många klassiker på e... Läs mer »

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal ... Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska trend och måla äggen med mönster i en begränsad färgskala för en annorlunda och stilren påsklunch. Ferm Living inspirerar med en lika enkel som inbjuda... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo Magonzas, vars sommarhem på Gotland har fått växa fram lite i skymundan av verksamheten på gården: Åsas butik, Hablingbo Crêperie och Varieté Hablingb... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decoration på plats! Följ med oss bland möbelnyheter, inspirationsinstallationer, designmöten, restauranger och andra äventyr på Instagram. Ni hittar oss på:... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – solgult står för accenterna. Stylist Tina Hellberg och fotograf Ida Lindhag visar vägen! Det spirande gröna ger en hoppfull känsla. Ekollonet som s... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. ... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret i nya boken Rum för kidsen, som finns ute på Bonnier Fakta. Där blandas konkreta tips med porträtt på utvalda ”inspirados”, hemma hos-reportage och f... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »