Annons

Hem: Funkisfavorit i Malmö

|
av Emmam, 10 mar 2013  


Uppställda som på en liten funkisparad och precis nere vid havet ligger Malmös mest kända funkiskvarter, Ribershus, och några av funktionalismens stora byggmästare Eric Sigfrid Perssons mest kända hus. I ett av husen, i ett hem fullt av konst och vackra tyger, hittade Petra och Jonas Olsson Gendt med sina tre barn just den ljusa lägenhet de ville ha.

Ovan: Det ljusa vardagsrummet känns som en naturlig mittpunkt i lägenheten. Längs långväggen sitter hyllor från danska At-bo Reolen. Trälampan design TAF för Muuto. Även Wegnerstolen är köpt i Danmark och den svarta skinnsoffan är köpt secondhand för en billig peng. Travertinskivan till soffbordet är arvegods från Petras familj, underredet är specialbeställt av en snickare med inspiration av ett stort Wegnerbord. Mattan av Märta Måås-Fjetterström kommer även den från Petras familj och är en av hennes käraste ägodelar. Det lilla guldbordet är signerat paret Eames och spegelslottet i förgrunden har den danska konstnären Jeppe Hein designat för Artistoys.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!)


För att göra planlösningen mer funktionell för en modern småbarnsfamilj lät Petra och Jonas riva väggarna till den gamla pigkammaren och skapade på det sättet ett öppet kök och vardagsrum. Den vackra originalinredningen i köket behöll de dock. Bordet Oak av Jonas Lindvall hittade sin plats i hemmet först när det lackats vitt: ”Det är smäckert och klassiskt och har det perfekta måttet för den tarmformade matplatsen.” Köksstolarna Lilla Åland av Carl Malmsten. Lamporna köpte Jonas för trettio kronor styck när hans arbetsplats flyttade. De var från början grå men sprutlackerades gröna och fick ny guldfärgad sladd från Byggfabriken.


Det runda rummet var en av lägenhetens moderna idéer när huset byggdes. I familjen Olsson Gendt används det som arbetshörna. Lampan Pia från Gärsnäs hänger i taket. De skinnklädda Sjuan-stolarna fick de i bröllopspresent av Jonas släkt och det runda bordet är ett lån från en vän.


”Jonas brukar likna det vid att bo i en veteranbil” 


De vackra sidengardinerna i sovrummet har Petra ärvt av sin farmor. Även här hänger lampan Pia från Gärsnäs, just denna lampan hängde i mängder i en gammal möbelbutik i Eslöv som Jonas skulle rita om, lite nytt tyg var det enda som behövdes. De randiga kuddarna kommer från Afroart. En fin detalj är att byrån från Ikea har fått en övre skiva i plywood.


Detalj från sovrummet; i gröna rep från taket hänger en trästång med öppen klädförvaring.

Familjen i hemmet är dubbelaktuella, i marsnumret av ELLE Interiör som är ute i butik nu hittar ni deras nya hem. Petra, Jonas och barnen  har flyttat och blivit med radhus, minst lika inspirerande och fortfarande ett stenkast från havet. Just det här publicerades i oktobernumret av ELLE Interiör från 2010. 

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska trend och måla äggen med mönster i en begränsad färgskala för en annorlunda och stilren påsklunch. Ferm Living inspirerar med en lika enkel som inbjuda... Läs mer »

Annons

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

Annons

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade favoriter! Skål med lock Treasure Diamond, ca 320 kr, Ferm Living. Bord i nya serien Gem, ca 7 594 kr, Tom Dixon. Utfällbara bädd... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo ... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decoration på plats! Följ med oss bland möbelnyheter, inspirationsinstallationer, designmöten, restauranger och andra äventyr på Instagram. Ni hittar oss på:... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedesignern Charlotte Lynggaard på den danska guldkusten och visar säsongens snyggaste utemöbler. Vi presenterar förvaringslösningar rum för rum och letar ... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – ... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. ... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret i nya boken Rum för kidsen, som finns ute på Bonnier Fakta. Där blandas konkreta tips med porträtt på utvalda ”inspirados”, hemma hos-reportage och f... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vårt inspirationsgalleri samlar vi massor med bilder av våra grymma fotografer och stylister. Titta in för en stor dos inspiration! Läs mer »

Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inr... Läs mer »

Parisromantik hos Anna Malmberg på Northern Delight

Mosaik, ärgad koppar och pyssel med lilla Sonny Lou. Kolla in vad som inspirera Anna Malmberg på... Läs mer »

Heta listan: Karin väljer säsongens favoriter

I varje nummer av ELLE Decoration väljer redaktionschef Karin Ohlsson-Leijon sina fem favoriter bland säsongens inredningsnyheter. Just nu gillar hon naturinspirerade mönster, smarta materialval och Emma Olbers träkonst. Handtryckt lampskä... Läs mer »

Nyhet: Ikeas nya kollektion Nornäs tillverkas i Sverige

Idag lanserar Ikea en helt ny kollektion. Nornäs är en möbelserie tillverkad i Sverige, av svenskt v... Läs mer »

Gör som Anna Malmberg och inred med kaktusar

Även den som saknar gröna fingrar brukar kunna hålla liv i en kaktus – det är dessutom både snyggt och gör att alla kan hoppa på den gröna våg som sveper över inredningsvärlden just nu. På Trädgårdsmässan pekades just suckulenter – växter som sam... Läs mer »

Grönt är skönt – 7 snygga nyheter för det som växer

I natt ställde vi om klockan till sommartid och de längre dagarna ger oss hopp om varmare temper... Läs mer »

Helgtips: Träffa Volang på Vintagefestivalen i Uppsala

I helgen är det dags för Uppsala Vintagefestival och Volang-Linda och hennes kompanjoner på Vint... Läs mer »