Annons

Hem: Funkisfavorit i Malmö

|
av Emmam, 10 mar 2013  


Uppställda som på en liten funkisparad och precis nere vid havet ligger Malmös mest kända funkiskvarter, Ribershus, och några av funktionalismens stora byggmästare Eric Sigfrid Perssons mest kända hus. I ett av husen, i ett hem fullt av konst och vackra tyger, hittade Petra och Jonas Olsson Gendt med sina tre barn just den ljusa lägenhet de ville ha.

Ovan: Det ljusa vardagsrummet känns som en naturlig mittpunkt i lägenheten. Längs långväggen sitter hyllor från danska At-bo Reolen. Trälampan design TAF för Muuto. Även Wegnerstolen är köpt i Danmark och den svarta skinnsoffan är köpt secondhand för en billig peng. Travertinskivan till soffbordet är arvegods från Petras familj, underredet är specialbeställt av en snickare med inspiration av ett stort Wegnerbord. Mattan av Märta Måås-Fjetterström kommer även den från Petras familj och är en av hennes käraste ägodelar. Det lilla guldbordet är signerat paret Eames och spegelslottet i förgrunden har den danska konstnären Jeppe Hein designat för Artistoys.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!)


För att göra planlösningen mer funktionell för en modern småbarnsfamilj lät Petra och Jonas riva väggarna till den gamla pigkammaren och skapade på det sättet ett öppet kök och vardagsrum. Den vackra originalinredningen i köket behöll de dock. Bordet Oak av Jonas Lindvall hittade sin plats i hemmet först när det lackats vitt: ”Det är smäckert och klassiskt och har det perfekta måttet för den tarmformade matplatsen.” Köksstolarna Lilla Åland av Carl Malmsten. Lamporna köpte Jonas för trettio kronor styck när hans arbetsplats flyttade. De var från början grå men sprutlackerades gröna och fick ny guldfärgad sladd från Byggfabriken.


Det runda rummet var en av lägenhetens moderna idéer när huset byggdes. I familjen Olsson Gendt används det som arbetshörna. Lampan Pia från Gärsnäs hänger i taket. De skinnklädda Sjuan-stolarna fick de i bröllopspresent av Jonas släkt och det runda bordet är ett lån från en vän.


”Jonas brukar likna det vid att bo i en veteranbil” 


De vackra sidengardinerna i sovrummet har Petra ärvt av sin farmor. Även här hänger lampan Pia från Gärsnäs, just denna lampan hängde i mängder i en gammal möbelbutik i Eslöv som Jonas skulle rita om, lite nytt tyg var det enda som behövdes. De randiga kuddarna kommer från Afroart. En fin detalj är att byrån från Ikea har fått en övre skiva i plywood.


Detalj från sovrummet; i gröna rep från taket hänger en trästång med öppen klädförvaring.

Familjen i hemmet är dubbelaktuella, i marsnumret av ELLE Interiör som är ute i butik nu hittar ni deras nya hem. Petra, Jonas och barnen  har flyttat och blivit med radhus, minst lika inspirerande och fortfarande ett stenkast från havet. Just det här publicerades i oktobernumret av ELLE Interiör från 2010. 

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel

Gustaf Nordenskiöld samarbetar med Hope

Konstnären Gustaf Nordenskiöld har designat en ny mugg åt Hope. Koppen är handdrejad i glaserat porslin och säljs i limiterad upplaga på utvalda Hope-butiker. - Samarbetet med Gustaf passade Hope bra då vi värderar det handgjorda och det konstnä... Läs mer »

Annons

Inspiration: Trendigt med fåglar

Fåglar och deras bon är ett tydligt tema i vårens inredning. Den gyllene fågelburen Tweet... Läs mer »

Annons

Inredningshoroskopet – hur blir ditt 2014?

ELLE Decoration har kartlagt himlakropparnas lägen och ser inredningsrelaterade utmaningar under 2014. Så här blir ditt inredningsår! Oxen (21 april–21 maj) Oxen är uthållig, principfast och ofta konservativ när det gäller inredning. Venus inf... Läs mer »

Krönika: Inredningsinspiration – inget annat räknas!

Det första numret med vårt nya namn ELLE Decoration blev en omedelbar succé! Svante reflekterar över... Läs mer »

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett... Läs mer »

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. Intresset syns tydligt i hans lägenhet i en skola från mitten av 1800-talet. Text: Matilde Sköld  Foto: Jonas Ingerstedt Många klassiker på e... Läs mer »

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal ... Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska trend och måla äggen med mönster i en begränsad färgskala för en annorlunda och stilren påsklunch. Ferm Living inspirerar med en lika enkel som inbjuda... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo Magonzas, vars sommarhem på Gotland har fått växa fram lite i skymundan av verksamheten på gården: Åsas butik, Hablingbo Crêperie och Varieté Hablingb... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decoration på plats! Följ med oss bland möbelnyheter, inspirationsinstallationer, designmöten, restauranger och andra äventyr på Instagram. Ni hittar oss på:... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – solgult står för accenterna. Stylist Tina Hellberg och fotograf Ida Lindhag visar vägen! Det spirande gröna ger en hoppfull känsla. Ekollonet som s... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. ... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret i nya boken Rum för kidsen, som finns ute på Bonnier Fakta. Där blandas konkreta tips med porträtt på utvalda ”inspirados”, hemma hos-reportage och f... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »