Annons

Hem: Grafiska kontraster

|
av Emmam, 22 feb 2013  


I ett gammalt kulturhus inreder Katarina aningen asketiskt och definitivt modernt. Resultatet är både harmoniskt och rikt på kontraster.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Det är kontrasterna som skapar spänning och harmoni i detta fina gamla kulturhus från 1700-talet med vacker kullerstensgård uppe på Söders höjder. Här bor Katarina Ek med sin yngsta dotter Moa i en relativt liten men mycket välplanerad lägenhet på fyra rum. Det är den lågmälda och grafiskt rena färgskalan som ger den harmoniska helheten: vitmålade väggar, vitmålade brädgolv, grå stengolv. Men hennes skarpa öga för nyanser gör också detta hem mycket välkomnande. Överallt, på måttbeställda hyllor i små smattar, mellan väggar och över dörrar, syns små arrangemang och stilleben där böcker och fotokonst dominerar. Minnen såsom stenar, drivved, kottar eller exempelvis en gammal tegelsten blir konstnärliga collage och inredningsdetaljer.


Soffa med grå filtklädsel, från Bo Concept. De mönstrade kuddarna kommer från Afroart. Bordet är i betong med galvat underrede. Designat av Mats Jönsson, finns på Adesso. Katarina har vänt skivan med avigsidan upp för att få en råare, icke så perfekt yta. På den långa hyllan bakom soffan syns längst till vänster en blombild av Dawid. Beskuren bild av en skulptur på Millesgården av Bruno Ehrs. Bilden med mor och döttrar har äldsta dottern Linn målat.


Vardagsrummet sett från hallen. Under soffbordet av Mats Jönsson ligger extra sittkuddar. Bredvid den gamla kistan mellan fönstren ligger diverse inrednings- och fotoböcker staplade och på dem står en vacker gammal arbetslampa fyndad i en antikaffär för flera år sedan.


Här bor en medveten tonårstjej med stort intresse för både mode och inredning. Rummet är bohemiskt men genomtänkt, precis som i övriga lägenheten. Kläder och skor får här bli en del av inredningen, det mesta hänger på en gammal knopplist. Den orange klädhängaren från 70-talet är inköpt på loppis i Köpenhamn.


Skrivbordet är ett gammalt antikt matbord, intill står en lackad stålhurts från Bisley. Den knallgula arbetslampan är ett loppisfynd.


Katarinas sovrum är litet, med plats för en säng och inte så mycket mer. Pallen är ett antikfynd, pläden på sängen är från Ikea. Här fick en vägg bli svart för att skapa lite dramatik.


I dottern Moas rum hänger en affisch med Andy Warhol-citat. Den stora svarta spegeln är inköpt på Indiska Magasinet. Ovanpå står Patti Smiths numera ikoniska skivfodral Horses från 1975: porträttet är taget av Robert Mapplethorpe.

Av Filippa Egnell & Maria Aperia Foto Johan Sellén

Hela hemmet finns publicerat i marsnumret av ELLE Interiör från 2010.

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett steg längre och satsa på snygg förvaring som tillför något extra till inredningen. Varsågod – stylist Filippa Egnell och fotograf Magnus Anesund ger ... Läs mer »

Annons

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. I... Läs mer »

Annons

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal pocketbok och lite vattenfärg. Fullständiga instruktioner hittar du på bloggen! Foto: Sofia Berg Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska t... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade favoriter! Skål med lock Treasure Diamond, ca 320 kr, Ferm Living. Bord i nya serien Gem, ca 7 594 kr, Tom Dixon. Utfällbara bädd... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo ... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "god idé" som står sig såg vi när vi la ut en bilden på samma avklädda jord på vårt Instagram – @elle_decoration_se – rasade hjärtan in! Fyndchanserna ... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decorat... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedesignern Charlotte Lynggaard på den danska guldkusten och visar säsongens snyggaste utemöbler. Vi presenterar förvaringslösningar rum för rum och letar ... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – ... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. "Vi står beredda inför våren. Tanken på ett mer avslappnat och utåtvänt liv får oss att blicka mot en lugn färgskala där tendensen är känslig, subtil... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vårt inspirationsgalleri samlar vi massor med bilder av våra grymma fotografer och stylister. Titta in för en stor dos inspiration! Läs mer »

Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inr... Läs mer »

Parisromantik hos Anna Malmberg på Northern Delight

Mosaik, ärgad koppar och pyssel med lilla Sonny Lou. Kolla in vad som inspirera Anna Malmberg på Northern Delight för tillfället! Vad längtar ni mest efter just nu? Läs mer »

Heta listan: Karin väljer säsongens favoriter

I varje nummer av ELLE Decoration väljer redaktionschef Karin Ohlsson-Leijon sina fem favoriter ... Läs mer »

Nyhet: Ikeas nya kollektion Nornäs tillverkas i Sverige

Idag lanserar Ikea en helt ny kollektion. Nornäs är en möbelserie tillverkad i Sverige, av svenskt v... Läs mer »