Annons

Hem: Grafiska kontraster

|
av Emmam, 22 feb 2013  


I ett gammalt kulturhus inreder Katarina aningen asketiskt och definitivt modernt. Resultatet är både harmoniskt och rikt på kontraster.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Det är kontrasterna som skapar spänning och harmoni i detta fina gamla kulturhus från 1700-talet med vacker kullerstensgård uppe på Söders höjder. Här bor Katarina Ek med sin yngsta dotter Moa i en relativt liten men mycket välplanerad lägenhet på fyra rum. Det är den lågmälda och grafiskt rena färgskalan som ger den harmoniska helheten: vitmålade väggar, vitmålade brädgolv, grå stengolv. Men hennes skarpa öga för nyanser gör också detta hem mycket välkomnande. Överallt, på måttbeställda hyllor i små smattar, mellan väggar och över dörrar, syns små arrangemang och stilleben där böcker och fotokonst dominerar. Minnen såsom stenar, drivved, kottar eller exempelvis en gammal tegelsten blir konstnärliga collage och inredningsdetaljer.


Soffa med grå filtklädsel, från Bo Concept. De mönstrade kuddarna kommer från Afroart. Bordet är i betong med galvat underrede. Designat av Mats Jönsson, finns på Adesso. Katarina har vänt skivan med avigsidan upp för att få en råare, icke så perfekt yta. På den långa hyllan bakom soffan syns längst till vänster en blombild av Dawid. Beskuren bild av en skulptur på Millesgården av Bruno Ehrs. Bilden med mor och döttrar har äldsta dottern Linn målat.


Vardagsrummet sett från hallen. Under soffbordet av Mats Jönsson ligger extra sittkuddar. Bredvid den gamla kistan mellan fönstren ligger diverse inrednings- och fotoböcker staplade och på dem står en vacker gammal arbetslampa fyndad i en antikaffär för flera år sedan.


Här bor en medveten tonårstjej med stort intresse för både mode och inredning. Rummet är bohemiskt men genomtänkt, precis som i övriga lägenheten. Kläder och skor får här bli en del av inredningen, det mesta hänger på en gammal knopplist. Den orange klädhängaren från 70-talet är inköpt på loppis i Köpenhamn.


Skrivbordet är ett gammalt antikt matbord, intill står en lackad stålhurts från Bisley. Den knallgula arbetslampan är ett loppisfynd.


Katarinas sovrum är litet, med plats för en säng och inte så mycket mer. Pallen är ett antikfynd, pläden på sängen är från Ikea. Här fick en vägg bli svart för att skapa lite dramatik.


I dottern Moas rum hänger en affisch med Andy Warhol-citat. Den stora svarta spegeln är inköpt på Indiska Magasinet. Ovanpå står Patti Smiths numera ikoniska skivfodral Horses från 1975: porträttet är taget av Robert Mapplethorpe.

Av Filippa Egnell & Maria Aperia Foto Johan Sellén

Hela hemmet finns publicerat i marsnumret av ELLE Interiör från 2010.

Hemma hos Svante – tre inspirerande bokhyllor

Chefredaktör Svante Öquist har ägnat semestern åt att flytta in i underbara Villa Sundahl. Behöver du tips om hur du kan inreda bokhyllan? Låt dig inspireras av Svantes tre – i alla fall nästan – färdigställda bokhyllor! Mer inspiration hittar du på ... Läs mer »

Annons

Semestertips: Volang guidar till Gotlands guldkorn

Gotland tillhör ett av våra absoluta favoritresmål. Ska du också åka till "öjn" i sommar? Volang... Läs mer »

Annons

Heta listan: Karin väljer fem favoriter just nu

  Karin Ohlsson-Leijon väljer fem favoriter bland säsongens nyheter. Inspireras av rosa i så väl kuddfodral, ljuslyktor och tapeter.   1 Den nya tapetkollektionen Graphic Ink av Maria Bergström är härligt pastellig och inspirer... Läs mer »

Inspireras av den bästa hotellinredningen just nu

Allt fler hotell använder inredningen som ett medel att locka gäster – ju mer originell desto bättre... Läs mer »

Min stil – uppsnyggaren Mimmi Staaf

Vi har träffat Mimmi Staaf som köper äldre stoppmöbler och ger dem nytt liv i sin kombinerade ve... Läs mer »

Guide: Så hittar du den bästa fotokonsten

Intresset för fotokonst har exploderat de senaste åren – vi har bett några experter guida oss till fotokonstvärlden. Visst har vi hört det förut, men det har aldrig varit mer sant än idag: vi omges av ett ständigt ökande flöde av bilder och fo... Läs mer »

Sommarfavoriter: Karins söker lugnet i Skärgården

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionschef Karin Ohl... Läs mer »

Guide: Sommarens snyggaste uteduschar

Att tvätta sig utomhus hör sommaren till. här tipsar vi som snygga uteduschar, tvättfat och snygga handdukar - allt för att göra sommaren mer tillgänglig. Garden Shower utomhusdusch som kopplas till trädgårdsslang, höjd 214 cm, design Broberg ... Läs mer »

Inspiration: Inred med loppisfynd och återbruk

Den stora trenden just nu är den som vi behöver ta till oss för all framtid: Ta tillvara och återbru... Läs mer »

Min stil – idéodlaren Karin Eliasson

Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson tycker om att blanda in det vilda i sina trädgå... Läs mer »

Sommarläsning – inredningsböckerna du inte vill missa!

På sommaren finns det ofta lite extra tid att lägga på läsning och inspiration. Här tipsar i om tre aktuella böcker som ger inredningsinspiration i tiden.   Exklusivt internationellt I Interiors Now #3 är det precis som i de två... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sara kopplar av och kopplar ner

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionsassistent Sara... Läs mer »

Allt du behöver för uteplatsen – 6 snygga idéer

Solen värmer och vi längtar ut – dags att fixa en egen oas på balkongen eller uteplatsen. Här kommer sex konkreta idéer för livet ute. Av Filippa Egnell  Foto Magnus Anesund En rofylld fikapaus Vägg och hylla målad med kulör Betong i mat... Läs mer »

Guide: Sommarens 9 snyggaste grillar

Mat smakar aldrig så bra som när den lagas och äts under bar himmel. Här hittar du flera härliga... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anette tycker grönt är skönt i sommar

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! AD Anette Uhlén väljer 1... Läs mer »

Svantes ledare: Hela världen på rad…

ELLE Decoration är en i allra högsta grad svensk inredningstidning! Det som gör oss unika är att vi har systertidningar i 27 länder! Sydafrika, Mexico, Japan, USA, Thailand, Norge, Turkiet, Frankrike … ja, runt hela jorden! Systertidningar som vi, ... Läs mer »

DIY: Säg det med en blomstrande bokstavsgirlang

Girlanger är ett effektivt sätt att skapa en festlig känsla. Perfekt för barnkalaset, kräftskiva... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anders packar för vildmarksliv

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktör Anders Bergmark längtar ut till vildmarken. Här är hans semestermåsten! "Ute i naturen återfår livet sina rätta proportioner. Utsikten, tystnaden och bortom nästa... Läs mer »

Inspiration: Såhär har du aldrig sett den maritima stilen

Minnen av en enkelt inredd sjöbod inspirerar till en maritim inredning på nytt sätt. Klara färger, b... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sandra pysslar hemma

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Nu har turen har kommit ti... Läs mer »