Annons

Hem: Grafiska kontraster

|
av Emmam, 22 feb 2013  


I ett gammalt kulturhus inreder Katarina aningen asketiskt och definitivt modernt. Resultatet är både harmoniskt och rikt på kontraster.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Det är kontrasterna som skapar spänning och harmoni i detta fina gamla kulturhus från 1700-talet med vacker kullerstensgård uppe på Söders höjder. Här bor Katarina Ek med sin yngsta dotter Moa i en relativt liten men mycket välplanerad lägenhet på fyra rum. Det är den lågmälda och grafiskt rena färgskalan som ger den harmoniska helheten: vitmålade väggar, vitmålade brädgolv, grå stengolv. Men hennes skarpa öga för nyanser gör också detta hem mycket välkomnande. Överallt, på måttbeställda hyllor i små smattar, mellan väggar och över dörrar, syns små arrangemang och stilleben där böcker och fotokonst dominerar. Minnen såsom stenar, drivved, kottar eller exempelvis en gammal tegelsten blir konstnärliga collage och inredningsdetaljer.


Soffa med grå filtklädsel, från Bo Concept. De mönstrade kuddarna kommer från Afroart. Bordet är i betong med galvat underrede. Designat av Mats Jönsson, finns på Adesso. Katarina har vänt skivan med avigsidan upp för att få en råare, icke så perfekt yta. På den långa hyllan bakom soffan syns längst till vänster en blombild av Dawid. Beskuren bild av en skulptur på Millesgården av Bruno Ehrs. Bilden med mor och döttrar har äldsta dottern Linn målat.


Vardagsrummet sett från hallen. Under soffbordet av Mats Jönsson ligger extra sittkuddar. Bredvid den gamla kistan mellan fönstren ligger diverse inrednings- och fotoböcker staplade och på dem står en vacker gammal arbetslampa fyndad i en antikaffär för flera år sedan.


Här bor en medveten tonårstjej med stort intresse för både mode och inredning. Rummet är bohemiskt men genomtänkt, precis som i övriga lägenheten. Kläder och skor får här bli en del av inredningen, det mesta hänger på en gammal knopplist. Den orange klädhängaren från 70-talet är inköpt på loppis i Köpenhamn.


Skrivbordet är ett gammalt antikt matbord, intill står en lackad stålhurts från Bisley. Den knallgula arbetslampan är ett loppisfynd.


Katarinas sovrum är litet, med plats för en säng och inte så mycket mer. Pallen är ett antikfynd, pläden på sängen är från Ikea. Här fick en vägg bli svart för att skapa lite dramatik.


I dottern Moas rum hänger en affisch med Andy Warhol-citat. Den stora svarta spegeln är inköpt på Indiska Magasinet. Ovanpå står Patti Smiths numera ikoniska skivfodral Horses från 1975: porträttet är taget av Robert Mapplethorpe.

Av Filippa Egnell & Maria Aperia Foto Johan Sellén

Hela hemmet finns publicerat i marsnumret av ELLE Interiör från 2010.

Inspiration: Trendigt med fåglar

Fåglar och deras bon är ett tydligt tema i vårens inredning. Den gyllene fågelburen Tweetie är en lampnyhet som presenteras på möbelmässan i Milano nu i april. Fåglarna av keramik är överdragna med 24 karats guld och i botten av buren sitt... Läs mer »

Annons

Inredningshoroskopet – hur blir ditt 2014?

ELLE Decoration har kartlagt himlakropparnas lägen och ser inredningsrelaterade utmaningar under 2... Läs mer »

Annons

Krönika: Inredningsinspiration – inget annat räknas!

Det första numret med vårt nya namn ELLE Decoration blev en omedelbar succé! Svante reflekterar över orsaken. Mer inspiration hittar du i ELLE Decoration nr 3 som finns i butik nu! Vi har precis fått försäljningssiffrorna på nummer ett av ELLE... Läs mer »

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett... Läs mer »

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. I... Läs mer »

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal pocketbok och lite vattenfärg. Fullständiga instruktioner hittar du på bloggen! Foto: Sofia Berg Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska t... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket mer än så! Tiger på DIY or DIE har samlat massor av inspirerande gör det själv-tips som räcker hela påsken! Läs mer på bloggen. På bilden syns delar a... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo ... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "god idé" som står sig såg vi när vi la ut en bilden på samma avklädda jord på vårt Instagram – @elle_decoration_se – rasade hjärtan in! Fyndchanserna ... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decorat... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan ni följa Sara Boork, frilansande kreativ producent, och hennes pojkvän Alex på deras skattjakt i den amerikanska södern. Från New Orléans till Los Ange... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – ... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. "Vi står beredda inför våren. Tanken på ett mer avslappnat och utåtvänt liv får oss att blicka mot en lugn färgskala där tendensen är känslig, subtil... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett trendriktig inredningsreportaget, men den här gången handlar det om något helt annat. Ett stenkast från loppmarknaden Marché aux puces-Saint Ouen i Porte... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »

Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inr... Läs mer »