Annons

Hem: Kompaktsmart hos stylisten

|
av Hanna, 22 mar 2013  


På en av Söders höjder i Stockholm ligger en liten lägenhet med stor själ. Här har stylisten Saša Anti? inrett ett hem med rum för allt och alla på 24 kvadratmeter. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

När många andra rev ner väggen mellan kök och vardagsrum gjorde Saša Anti? tvärtom och byggde en.
– Jag hatar öppna planlösningar. Jag vill ha en massa väggar, dörrar, olika rum.

Nu bor han visserligen i en etta men har ändå lyckats skapa en känsla av flera naturligt avgränsade rum i rummet. Först kommer hall och badrum. Sedan sovrummet som blir till vardagsrum som övergår i arbetsplats och matsal behändigt nära köket. Och tack vare den nya, spegelklädda väggen har Saša kommit runt det klassiska enrummarproblemet med att tvingas se eventuellt köksstök från sängen, dessutom ger dess reflektioner intryck av ett ännu större och ljusare rum.
– Mamma tyckte att jag var galen som satte en spegel så nära sängen, den kan tydligen släppa ut andar på natten. Men jag är inte lika vidskeplig. Dessutom sover jag ändå helt fel enligt alla feng shui-principer. Huvudet i fotändan, precis som Pippi Långstrump!

En annan sak som Saša avskyr är typiska compact living-inredningar med skåp och lådor i varenda vrå.
– Jag har hellre sjukt lite grejer än smart förvaring. Jag rensar ofta och har alla kläder ur säsong på vinden för att kunna behålla lägenheten så här pass luftig.

Ovan: Sängen från Ikea har fått en lyxigare känsla med en smal träsockel och skräddarsytt överdrag och överkast i linne. Kuddar från H&M Home och Pia Wallén, pläd från Louisiana. På väggen hänger konst inropad på olika auktioner. En av Sašas favoritformgivare är Achille Castiglioni som ritat ”gungstolen” Sella med cykelsadel, Zanotta.


På ett danskt sideboard fyndat på Bukowskis Market samsas Sašas favoritböcker med växter och inspirationsbilder i ett stort stilleben. Rosa vas Shiva av Ettore Sottsass. En stor matta från Knut Mattor ger det sparsmakat möblerade rummet en varm och ombonad känsla. Den gröna lampan till vänster kan fungera som både punkt- och läsbelysning beroende på hur Saša vinklar den. På väggen en rund spegel från Ingelmark Antik.


Stylisten Saša Anti? i sitt kök på Södermalm, Stockholm. Till höger skinnfåtölj PK22 av Poul Kjærholm, Bacchus Antik, med fårskinn från Ilva. Litet sidobord Elios, Antonio Citterio för Maxalto, och på fönsterbänken en stor vas av Dale Karlsson från keramikgruppen Kaolin. Väggen är målad med den matta, vita färgen Krita från Beckers och taket med den något mörkare, grågröna nyansen Mizzle från Farrow & Ball.


Köket har Saša ritat tillsammans med Fredrik Moselius, som sedan höll i tillverkningen. Den dova blå nyansen på mdf-luckorna kommer från Sašas favoritsjal och blev en lyckad sista sekunden-ändring från det inplanerat svarta. Bänkskiva och stänkskydd av carraramarmor från Bror Thörner. Klotlampa från Ikea, höj- och sänkbart bakelitbord från Grandpa och pallar från Dusty Deco. På fönsterbänken står tre antikfyndade ljusstakar.


Både i köket och själva rummet har en hel vägg klätts med måttbeställt spegelglas för att ge rummet ökat djup och ljus.

Saša är autodidakt stylist och har lärt sig det mesta i sitt yrke genom att helt enkelt testa. Så under de 14 år han bott här har lägenheten bytt skepnad många gånger, inredningen står egentligen aldrig riktigt stilla. Grejer kommer in och andra åker ut. Saša målar ofta om, nu senast taket med en lugnande grågrön färg.
– Till och med den vackra gamla parketten har råkat ut för en del experiment. Jag har oljat, slipat, vitlaserat, målat högblankt, fått panik, slipat ner och oljat igen. Förlåt kära golv, jag ska aldrig mera misshandla dig!

Text Hanna Marklund Foto Jonas Ingerstedt

Gustaf Nordenskiöld samarbetar med Hope

Konstnären Gustaf Nordenskiöld har designat en ny mugg åt Hope. Koppen är handdrejad i glaserat porslin och säljs i limiterad upplaga på utvalda Hope-butiker. - Samarbetet med Gustaf passade Hope bra då vi värderar det handgjorda och det konstnä... Läs mer »

Annons

Inspiration: Trendigt med fåglar

Fåglar och deras bon är ett tydligt tema i vårens inredning. Den gyllene fågelburen Tweet... Läs mer »

Annons

Inredningshoroskopet – hur blir ditt 2014?

ELLE Decoration har kartlagt himlakropparnas lägen och ser inredningsrelaterade utmaningar under 2014. Så här blir ditt inredningsår! Oxen (21 april–21 maj) Oxen är uthållig, principfast och ofta konservativ när det gäller inredning. Venus inf... Läs mer »

Krönika: Inredningsinspiration – inget annat räknas!

Det första numret med vårt nya namn ELLE Decoration blev en omedelbar succé! Svante reflekterar över... Läs mer »

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett... Läs mer »

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. Intresset syns tydligt i hans lägenhet i en skola från mitten av 1800-talet. Text: Matilde Sköld  Foto: Jonas Ingerstedt Många klassiker på e... Läs mer »

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal ... Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska trend och måla äggen med mönster i en begränsad färgskala för en annorlunda och stilren påsklunch. Ferm Living inspirerar med en lika enkel som inbjuda... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo Magonzas, vars sommarhem på Gotland har fått växa fram lite i skymundan av verksamheten på gården: Åsas butik, Hablingbo Crêperie och Varieté Hablingb... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decoration på plats! Följ med oss bland möbelnyheter, inspirationsinstallationer, designmöten, restauranger och andra äventyr på Instagram. Ni hittar oss på:... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – solgult står för accenterna. Stylist Tina Hellberg och fotograf Ida Lindhag visar vägen! Det spirande gröna ger en hoppfull känsla. Ekollonet som s... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. ... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret i nya boken Rum för kidsen, som finns ute på Bonnier Fakta. Där blandas konkreta tips med porträtt på utvalda ”inspirados”, hemma hos-reportage och f... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »