Annons

Hem: Sommarskola

|
av Emmam, 25 maj 2013  


Den sörmländska gamla skolan var tänkt som sommarbostad. Men ljuset och den grönskande trädgården lockade snart till boende året om. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Vad kan vara mer passande för en konstnär än ett hus där kreativiteten sitter i väggarna? För att inte tala om i golvet – golvbrädorna i Gunnel Sahlins ateljé är så nötta av generationer skolbarns fötter att kvistarna sticker upp som små bulor i golvet.

Det var i slutet av 90-talet som konstnären och formgivaren Gunnel Sahlin och hennes dåvarande man letade efter ett sommarhus. De tittade på en förre detta skola, belägen på en liten höjd med utsikt över det sörmländska jordbrukslandskapet. När de klev in i den förre detta solsalen var saken klar.


Entrén med lusthuset skymtande bakom hörnet.


– Det här är anledningen till att vi köpte huset, konstaterar hon när hon öppnar dörren in till det som idag är en stor ateljé.

Det första som slår en är ljuset som faller in från de stora fönstren. Här är det alltid ljust, oavsett vilket väder det är ute. Två stora bord mitt på golvet ger got om utrymme för Gunnel och sonen Dante, tio år, att arbeta på sina respektive projekt.


I soffan Dante och Gunnel.


De låga skåpen med glasdörrar stod tidigare på Konstfack, där Gunnel var professor på facket för glas och keramik. Bokstävers grafiska uttryck är en stor inspirationskälla. Golvet har hon målat med lackfärg.


Skolan byggdes 1890. De enda större ingrepp som Gunnel gjort är dels en köksdörr ut till trädgården  och dels en vägg som delar upp den stora entréhallen. I de bakre delen, där skolbarnen åt sina medhavda smörgåsar, finns idag ett magnifikt badrum med rutigt klinkergolv och ett badkar i mitten. Liksom i de flesta rum finns också en rejäl vedkamin. På vintern kan det bli ordentligt kallt inomhus. På bilden syns farstun med ingång till skolsalen.


Badrummet är inhyst i vad som tidigare var entréhallen.


Efter att makarna separerat bestämde sig Gunnel för att prova att bo i huset året om. – När Dante skulle börja skolan hade jag blivit mer och mer intresserad av trädgården och började känna mig instängd i stan, berättar hon.

Den lummiga trädgården som omger huset är helt och hållet hennes egen skapelse. Den tidigare ägaren hade låtit backen ner mot vägen växa igen och när de gallrade upptäckte de en plan yta där det hade stått en syrenberså. Gunnel fick idén att bygga ett lusthus på platsen och köpte fönster och glasade dörrar av en granne. Sedan dess äts alla middagar under sommarhalvåret med utsikt över det kvällssolsdränkta landskapet.


Gunnel berättar att hon började gå på auktioner i tolvårsåldern hemma i Umeå. När hon flyttade hit tog hon med sig allt hon samlat på sig genom åren. Vart man vänder sig står eller hänger vackert patinerade eller ommålade gamla möbler och föremål. Dessutom är den jättelika vinden fylld med möbler som inte rymdes eller passade i det gamla huset, bland annat mycket funkis.

– Jag ser huset som någonting levande. Ibland tar jag bort något och ställer fram någonting levande. Ibland tar jag bort något och ställer fram någonting annat, det är ett sätt att uttrycka mig. Jag omger mig med saker som inspirerar och ger näring till min arbetsprocess.


Kammaren utanför köket har blivit bibliotek och sällskapsrum. Här tillbringas kvällarna på vintern.


I väntan på att få tid att renovera sovrummet på övervåningen målade Gunnel direkt på tapeten. Väckarklockan från Ikea är ett av de lätt räknade nytillverkade föremålen i huset.

Av Gill Renlund Text Anders Bergmark Foto Martin Löf

Hemmet publicerades i majnumret av ELLE Interiör från 2010.

Min stil – uppsnyggaren Mimmi Staaf

Vi har träffat Mimmi Staaf som köper äldre stoppmöbler och ger dem nytt liv i sin kombinerade verkstad och butik i Midsommarkransen. Läs med om Mimmi här!   Krullig kamrat "Mitt absoluta favoritmaterial när jag klär om möbler är... Läs mer »

Annons

Guide: Så hittar du den bästa fotokonsten

Intresset för fotokonst har exploderat de senaste åren – vi har bett några experter guida oss ti... Läs mer »

Annons

Sommarfavoriter: Karins söker lugnet i Skärgården

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionschef Karin Ohlsson-Leijon tar båten ut i Skärgården. Här är hennes måsten inför semestern: "I sommar njuter jag helst av lugnet i Stockholms skärgård: frisk luft... Läs mer »

Guide: Sommarens snyggaste uteduschar

Att tvätta sig utomhus hör sommaren till. här tipsar vi som snygga uteduschar, tvättfat och snyg... Läs mer »

Inspiration: Inred med loppisfynd och återbruk

Den stora trenden just nu är den som vi behöver ta till oss för all framtid: Ta tillvara och återbru... Läs mer »

Min stil – idéodlaren Karin Eliasson

Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson tycker om att blanda in det vilda i sina trädgårdsprojekt och blandar gärna svenskt hantverk med objekt från Asien och Afrika. Vardagligt vackert  "Jag är född och uppvuxen på landet och ... Läs mer »

Sommarläsning – inredningsböckerna du inte vill missa!

På sommaren finns det ofta lite extra tid att lägga på läsning och inspiration. Här tipsar i om ... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sara kopplar av och kopplar ner

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionsassistent Sara Söderström väljer att stänga av wifi och glömma 3G i sommar – en inte så dum idé! Kolla in vad hon gör istället: "I sommar vill jag bort från allt... Läs mer »

Allt du behöver för uteplatsen – 6 snygga idéer

Solen värmer och vi längtar ut – dags att fixa en egen oas på balkongen eller uteplatsen. Här kommer... Läs mer »

Guide: Sommarens 9 snyggaste grillar

Mat smakar aldrig så bra som när den lagas och äts under bar himmel. Här hittar du flera härliga... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anette tycker grönt är skönt i sommar

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! AD Anette Uhlén väljer 100 nyanser av grönt. Kolla in hennes sköna sommarmåsten! "Jag omger mig gärna med 100 nyanser av grönt, antingen i skogen med min mountainbike elle... Läs mer »

Svantes ledare: Hela världen på rad…

ELLE Decoration är en i allra högsta grad svensk inredningstidning! Det som gör oss unika är att v... Läs mer »

DIY: Säg det med en blomstrande bokstavsgirlang

Girlanger är ett effektivt sätt att skapa en festlig känsla. Perfekt för barnkalaset, kräftskivan eller för att välkomna någon hem. Det senare gjorde Jenny Mörtsell och på hennes blogg kan du läsa hur du gör en girlang med bokstäver, steg för ste... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anders packar för vildmarksliv

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktör Anders Bergmark... Läs mer »

Inspiration: Såhär har du aldrig sett den maritima stilen

Minnen av en enkelt inredd sjöbod inspirerar till en maritim inredning på nytt sätt. Klara färger, b... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sandra pysslar hemma

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Nu har turen har kommit till vår layoutare och bildredaktör Sandra Domeij, som kommer att spendera de lediga dagarna i sin nya lägenhet. "Vår nya gamla fina lägenhet behöver... Läs mer »

Anna Malmberg inreder en riktig drömveranda

Letar du inspiration till uteplatsen eller verandan? Anna Malmberg på Northern Delight har preci... Läs mer »

Utställningarna du inte får missa i sommar!

Dags att fylla på med inspiration! Strunta i stranden och gå på en utställning. Här har vi listat några av de bästa utställningarna Sverige har att erbjuda sommar!   Skärgårdskonst   Ett besök på Artipelag på Värmdö behöve... Läs mer »

DIY: Så bygger du en grönskande pilkoja – steg för steg

Hur gör man en koja? Malin Persson har skapat den ultimata kojan genom att plantera pilskott frå... Läs mer »

Sommarfavoriter: Svante flyttar ut vardagsrummet

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Chefredaktör Svante Öqui... Läs mer »