Annons

Hem: Stilenlig förvandling

|
av Emmam, 24 mar 2013  


Vi har gjort en djupdykning i vår skattkista av favorithem och hittat familjen Aronsson Jensens retroinspirerade Malmölägenhet. Högt uppe vid takåsarna med mycket himmel utanför fönstret har de skapat ett ljust, färgrikt och välplanerat funkishem åt sig och barnen. Att Dan är en av grundarna till byggnadsvårdsbutiken Byggfabriken och Li är textildesigner har satt sina tydliga spår. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!


När lägenheten ändå totalrenoverades passade man på att flytta köket till det gamla matrummet för att få mer plats. Köksinredningen är platsbyggd av Byggfabriken. En lång fristående köksbänk med bänkskiva i betong ger massor med arbetsyta. Parketten målades rutig i brunt och cremevitt med linoljefärg. Köksbord och stolar har Dan bytt till sig av en kompis, brickorna på bänken är Lis egen design och finns i hennes butik Liebling. Därifrån kommer även de gula tekopparna, designade av Anna Kraitz.


”Efter hand drog våra val åt ett annat håll, med mycket mönster och färg. Vi har format lägenheten efter våra behov, så vi saknar ingenting”


Bokhyllan ovanför arbetshörnan är tillverkad av Byggfabriken. Skrivbordet är fyndat på Blocket och den gröna stolen på loppis. Skrivbordslampan kommer från secondhandbutiken Precis en sån. Tapeten är klassiska Golden Lilly WM8556/3 som William Morris’ assistent JH Dearle ritade 1899, från Morris & Co/Sanderson.


Från vardagsrummets ljusa burspråk har man fri utsikt över taken. Soffa och soffbord är köpta på loppis, svarta puffen är ett containerfynd. Den trearmade lampan kommer från Möbeldepån. Kuddar i soffan från Norrgavel, Form Design Center och av Lis egen design.


Trearmade lampan kommer från Möbeldepån, kuddarna från Norrgavel och lavastensplattorna på bordet från butiken Lilla Svarta. Den blommiga fåtöljen kommer från Lis gammelfaster, sideboard i teak från Sopstationen.


Klänningsskulpturerna har illustratören Sara Blohmé gjort och konsten ovanför kommer från Lis mamma och farmor.


I Viras och Minnas rum har tjejerna var sin egen vrå i de två kombinerade säng/garderob/arbetshörnorna, ritade av Dan och Li och platsbyggda av Byggfabriken. Den lilla gröna soffan kommer från Lis morfar och bordet är ett containerfynd.


Dans och Lis sovrum är beläget i det gamla köket. Väggarna fick en lugn grön nyans, kulören heter Mossa 4 och kommer från Lim & Handtryck. Hyllan ovanför sängen målades i samma färg som väggen och sänglamporna fyndades för femton kronor styck på scouternas loppmarknad. Överkastet har Lis gammelfarmors syster sytt. Tavlan Kyss mig kvickt är målad av Sara Blohmé.


Gungstolen i sovrummet är Lis mammas första möbel, inköpt 1962 på Tempo. Tyget i gardinen är Lis eget mönster och finns hos Liebling. Den stora runda spegeln köpte Li av en granne. På en vägg i arbetsrummet sitter gamla porträtt av Lis familj. På motsatt vägg sitter Dans släktingar.


Innan familjen flyttade in totalrenoverades badrummet och utrustades med ett stort och inkaklat gjutjärnsbadkar. På golvet valde man att lägga Victorian Floor Tiles från Original Style, finns på Byggfabriken. Därifrån kommer också den övriga badrumsinredningen.

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel

Hemmet publicerades i februarinumret av ELLE Interiör från 2010.

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. Intresset syns tydligt i hans lägenhet i en skola från mitten av 1800-talet. Text: Matilde Sköld  Foto: Jonas Ingerstedt Många klassiker på e... Läs mer »

Annons

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal ... Läs mer »

Annons

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska trend och måla äggen med mönster i en begränsad färgskala för en annorlunda och stilren påsklunch. Ferm Living inspirerar med en lika enkel som inbjuda... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket ... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo Magonzas, vars sommarhem på Gotland har fått växa fram lite i skymundan av verksamheten på gården: Åsas butik, Hablingbo Crêperie och Varieté Hablingb... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decoration på plats! Följ med oss bland möbelnyheter, inspirationsinstallationer, designmöten, restauranger och andra äventyr på Instagram. Ni hittar oss på:... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan n... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – solgult står för accenterna. Stylist Tina Hellberg och fotograf Ida Lindhag visar vägen! Det spirande gröna ger en hoppfull känsla. Ekollonet som s... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. ... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret i nya boken Rum för kidsen, som finns ute på Bonnier Fakta. Där blandas konkreta tips med porträtt på utvalda ”inspirados”, hemma hos-reportage och f... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett tre... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »

Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inredaren och allkonstnären Irre Kraft Ågrens lägenhet i Nyköping. Det är bara att njuta och låta sig inspireras! Av Katarina Grundströmer  Text Ander... Läs mer »

Parisromantik hos Anna Malmberg på Northern Delight

Mosaik, ärgad koppar och pyssel med lilla Sonny Lou. Kolla in vad som inspirera Anna Malmberg på... Läs mer »

Heta listan: Karin väljer säsongens favoriter

I varje nummer av ELLE Decoration väljer redaktionschef Karin Ohlsson-Leijon sina fem favoriter bland säsongens inredningsnyheter. Just nu gillar hon naturinspirerade mönster, smarta materialval och Emma Olbers träkonst. Handtryckt lampskä... Läs mer »

Nyhet: Ikeas nya kollektion Nornäs tillverkas i Sverige

Idag lanserar Ikea en helt ny kollektion. Nornäs är en möbelserie tillverkad i Sverige, av svenskt v... Läs mer »

Gör som Anna Malmberg och inred med kaktusar

Även den som saknar gröna fingrar brukar kunna hålla liv i en kaktus – det är dessutom både snyg... Läs mer »