Annons

Hemma hos: Mokkasins stilsäkra blandning

|
av Sara Söderström, 30 maj 2014  

Dolda-delikatesser-.-4

Det har hunnit gå hela två år sedan vi hälsade på hemma hos Sofia – eller Mokkasin som ni kanske känner henne som – i tidningen! Men vi blir fortfarande lika inspirerade av det underbara gamla huset där hon, Kristo och barnen Liv, 8 år, Viggo, 7 år och tvillingarna Nomi och Charlie, 4 år, bor. Ännu mer inspiration hittar du på Sofias blogg!

Av: Cia Wedin  Fotograf: Johan Sellén

Ovan: ”Det känns lyxigt att ha plats för ett piano. Vi vill gärna att det ska finnas möjlighet till musik här hemma.” Den ena tavlan är en tuschteckning som Sofias pappa målade på 60-talet. Den andra är ett limtryck från ungefär samma tid av Elsa Björkman. Vaser Domino från Rörstrand från Sofias farmor. Den runda vasen från Gustavsberg, är en present från Sofias mormor.

Dolda-delikatesser-.vardagsrum-3

Vardagsrummet med de stora glasdörrarna flödar av ljus. Soffan har fått hemsytt överdrag och färgglada kuddar.  Den broderade kudden är från Sofias mormor. Stolar av Jonas Lindvall, spånlampa och puff är loppisfynd.

Dolda-delikatesser-.vardagsrum

Affischen som står lutad mot väggen är av David Ehrenstråhle, vintagestolen en present till Kristo från Sofia, gitarren har Kristo haft sedan han var femton och spelade i band. Målningen med motiv från New York hittade Sofia på loppis.

Dolda-delikatesser-arbetsrum

Livs arbetsbord med mängder av material för att rita och pyssla. Tapeten är en gammal William Morris i favoritfärgen turkos.

Dolda-delikatesser-matrum

Matsalsbordet är i björk som vitlutats i sju lager, Y-stolarna är inköpta för sin vackra form och vintagepallen fyndades på loppis. Lamporna i tunt porslin kommer från House Doctor/Mokkasin.

Dolda-delikatesser-.kok-2

Mitt i köket finns en köksö/arbetsbänk med massor av förvaring under vilket gör att familjen inte behövde överskåp utan klarar sig fint med öppna hyllor. Saftservis i åtta delar från Von Rosens Antik och Kuriosa, radio från Tivoli, brödburk i plåt från Room. I bakgrunden skymtar köksbordet med den nya taklampan i gult siden som fyndats på loppis och fått en ny vit textilsladd.

Dolda-delikatesser-.kok

Köket är inrett i moduler, för att förstärka känslan av ett vanligt rum: diskbänk utan överskåp, fristående spis, köksö för förvaring och beredning. Kakel i gammal stil utan fogar och vitmålad pärlspont anknyter till husets byggår 1913. Köksklocka från Anthropologie, skärbrädor från Fine Little Day och morteln har Sofia fått av sin mormor.

Dolda-delikatesser-sovrum

Sängen har ett antikt virkat överkast och sänglampa, båda från Augustas. Hyllorna Pilaster från Källemo var de första möblerna Sofia och Kristo köpte tillsammans. ”Hur fullproppade de än har varit under åren så har inte hyllplanen rört sig en millimeter.” ”Klänningen är den vackraste jag vet, men passar mig inte hur jag än försöker. Den kommer från en bekant till min farmor som har varit borta i flera år.”

Dolda-delikatesser-.Barnrum

Viggos spegel och bord är vintage, gitarren är en födelsedagspresent liksom hörlurarna från USA. Tapeten har han valt själv, den är ritad av då 8-årige Otto Dunker/Fine Little Day och säljs genom Photowall.

Dolda-delikatesser--veranda

Vem kunde tro att denna fantastiska lilla glasveranda doldes under lager av masonit och perspektivfönster! ”Vi älskar att sitta där ljusa sommarkvällar, och när det regnar och åska. Och när det är så isigt kallt att man får lägga fårskinn på golvet!”

Mer inspiration och inredningsbilder hittar du i vårt inspirationsgalleri!

Destination inspiration – hotellinredning när den är som bäst!

Allt fler hotell använder inredningen som ett medel att locka gäster – ju mer originell desto bättre. Här finns många bra gör-det-själv-idéer att låna! Tältväggar Att sätta upp textil över en hel vägg är ett enkelt sätt att ge rummet en ny ... Läs mer »

Annons

Min stil – uppsnyggaren Mimmi Staaf

Vi har träffat Mimmi Staaf som köper äldre stoppmöbler och ger dem nytt liv i sin kombinerade ve... Läs mer »

Annons

Guide: Så hittar du den bästa fotokonsten

Intresset för fotokonst har exploderat de senaste åren – vi har bett några experter guida oss till fotokonstvärlden. Visst har vi hört det förut, men det har aldrig varit mer sant än idag: vi omges av ett ständigt ökande flöde av bilder och fo... Läs mer »

Sommarfavoriter: Karins söker lugnet i Skärgården

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionschef Karin Ohl... Läs mer »

Guide: Sommarens snyggaste uteduschar

Att tvätta sig utomhus hör sommaren till. här tipsar vi som snygga uteduschar, tvättfat och snyg... Läs mer »

Inspiration: Inred med loppisfynd och återbruk

Den stora trenden just nu är den som vi behöver ta till oss för all framtid: Ta tillvara och återbruka – med respekt. Här är några exempel och idéer som passar perfekt för semestern. Av: Lo Bjurulf  Foto: Petra Bindel Arbetet utvecklar fant... Läs mer »

Min stil – idéodlaren Karin Eliasson

Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson tycker om att blanda in det vilda i sina trädgå... Läs mer »

Sommarläsning – inredningsböckerna du inte vill missa!

På sommaren finns det ofta lite extra tid att lägga på läsning och inspiration. Här tipsar i om tre aktuella böcker som ger inredningsinspiration i tiden.   Exklusivt internationellt I Interiors Now #3 är det precis som i de två... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sara kopplar av och kopplar ner

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktionsassistent Sara... Läs mer »

Allt du behöver för uteplatsen – 6 snygga idéer

Solen värmer och vi längtar ut – dags att fixa en egen oas på balkongen eller uteplatsen. Här kommer... Läs mer »

Guide: Sommarens 9 snyggaste grillar

Mat smakar aldrig så bra som när den lagas och äts under bar himmel. Här hittar du flera härliga tips på hur du får till ett bra utekök i sommar. Vedeldat, gasol eller kol – här hittar du din favorit.   Dome 60, vedeldad ugn från Jam... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anette tycker grönt är skönt i sommar

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! AD Anette Uhlén väljer 1... Läs mer »

Svantes ledare: Hela världen på rad…

ELLE Decoration är en i allra högsta grad svensk inredningstidning! Det som gör oss unika är att vi har systertidningar i 27 länder! Sydafrika, Mexico, Japan, USA, Thailand, Norge, Turkiet, Frankrike … ja, runt hela jorden! Systertidningar som vi, ... Läs mer »

DIY: Säg det med en blomstrande bokstavsgirlang

Girlanger är ett effektivt sätt att skapa en festlig känsla. Perfekt för barnkalaset, kräftskiva... Läs mer »

Sommarfavoriter: Anders packar för vildmarksliv

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Redaktör Anders Bergmark... Läs mer »

Inspiration: Såhär har du aldrig sett den maritima stilen

Minnen av en enkelt inredd sjöbod inspirerar till en maritim inredning på nytt sätt. Klara färger, båttillbehör och samtida design utgör en skandinavisk nymaritim stil. Av Tina Hellberg  Foto Idha Lindhag Fiskafänge Det lilla rara skåpet... Läs mer »

Sommarfavoriter: Sandra pysslar hemma

Inför semestern har vi på ELLE Decoration valt ut våra sommarfavoriter! Nu har turen har kommit ti... Läs mer »

Anna Malmberg inreder en riktig drömveranda

Letar du inspiration till uteplatsen eller verandan? Anna Malmberg på Northern Delight har precis varit i Skåne, där hon och hennes nya kompanjon Anna Björkman inrett en drömveranda inspirerad av den amerikanska södern. Spetsgardiner, drömfångare... Läs mer »

Utställningarna du inte får missa i sommar!

Dags att fylla på med inspiration! Strunta i stranden och gå på en utställning. Här har vi listat ... Läs mer »

DIY: Så bygger du en grönskande pilkoja – steg för steg

Hur gör man en koja? Malin Persson har skapat den ultimata kojan genom att plantera pilskott frå... Läs mer »