Annons

Resa: Klappjakt på julmarknader

|
av Anders, 16 nov 2011  

Weekendresa innan jul? På julmarknaderna hittar man både lokalfärgad julstämning och de finaste klapparna.

Tivoli

Köpenhamn
Åka karusell under tusentals små lampor i skymningen en snöknarrig eftermiddag och sedan tina upp fingrarna kring en kopp rykande choklad? Julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn är perfekt för den som tycker att stämningen på en marknad är viktigare än utbudet. För i de omkring femtio små bodarna finns kanske inte det mest avancerade konsthantverket, men väl delikatesser, souvenirer och godis och till det kommer alla åkattraktioner. Årets tema är Ryssland, vilket innebär att Julemanden är utbytt mot sin ryska motsvarighet Fader Frost och att en hel liten rysk by byggts upp på området. Tivolis julmarknad öppnar 11 november och är öppen året ut, förutom 24 och 25 december.
Missa heller inte julmarknaden i Nyhavn från 11 november till 22 december. Också här ligger tyngdpunkten på mat och dryck. Den traditionella julebrygsmagning, provningen av årets julöl, äger rum 12 november. Foto Tivoli

Tivoli, Vesterbrogade 3, København V
Nyhavn, Nyhavn, København K

Paris
Paris
Ljusets stad gör skäl för sitt namn under den mörka årstiden, inte minst tack vare de utsmyckade julmarknaderna och de stora varuhusens julskyltningar. I Paris finns ett tiotal större julmarknader, marchés de Noël, som öppnar i slutet av november. Den största sträcker sig längs Avenue des Champs-Elysées. Börja med en tur i pariserhjulet vid Place de la Concorde och promenera upp mot Champs Elysées-Clémenceau. Här finns hantverksprodukter, ofta med anknytning till jul, leksaker, lokala specialiteter och naturligtvis juldelikatesser.
Extra barnvänliga är julmarknaderna vid Trocadéro, där det bland annat finns en skridskobana, och Place Saint-Sulpice respektive Place Saint-Germain-des-Prés, där små vinterbyar byggs upp under december. Fler marknader finns vid Gare Montparnasse, Gare de l’Est, ute vid La Défense och i Maison d’Alsace nära metro Charles De Gaulle-Étoile. Den franska marknadstraditionen kommer från landskapet Alsace, som ju varit tyskt, och julmarknaden i Maison d’Alsace sägs vara en marknad som den ska vara.
Parisarna firar traditionellt jul med midnattsmässa med körsång på julaftonsnatten. En stämningsfull mässa exempelvis i katedralen Notre-Dame (där Paris stora julgran också står) eller Sacre-Cœur de Montmartre är någonting helt annat än en svensk högmässa och blir ett minne för livet. Efteråt äter många Parisbor réveillon, en lång festmåltid med delikatesser som ostron, hummer, foie gras med mera. Foto About France/Fabian Charaffi

Avenue des Champs-Elysées/Place de la Concorde, 7:e arr, metro Concorde
Trocadéro, 7:e arr, metro Trocadéro Place Saint-Sulpice, 6:e arr, metro Saint-Sulpice
Place Saint-Germain-des-Prés, 6:e arr, metro St-Germain-des-Prés
La Défence, metro Esplanade de la Défense
Gare Montparnasse, 15:e arr, metro Montparnasse-Bienvenüe
Gare de l’Est, 10:e arr, metro Gare de l’Est
Maison d’Alsace, 39 Avenue de Champs-Elysées, 8:e arr, metro Charles De Gaulle-Étoile

London
London
I en stad med många marknader resten av året är utbudet av julmarknader naturligtvis stort. Hyde Park Winter Wonderland är ett temporärt nöjesfält med jultema och en stor julmarknad på området. På Queens Walk, mellan Jubilee Gardens och Festival Pier på South Bank, ligger Cologne Christmas Market, en traditionell julmarknad i tysk stil med hantverksprodukter, leksaker, ljus och keramik.  Mer unika presenter hittar man på Greenwich Market nere i sydväst. Det är en bit att åka, men väl värt besväret för handgjorda accessoarer, smycken, skönhetsprodukter med mera. Duckie Christmas Market på Barbican Centre är en sorts alternativ julmarknad för hand- och hemgjorda kläder, fanzines, smycken, mat och krämer. Designföremål tillverkade i små upplagor säljs också på Designers and Makers i den nyöppnade östra flygeln av Somerset House.
En uppstickare är kullerstensgatan Columbia Road i östra London där det vuxit fram en liten julmarknad över några kvarter för secondhandmode, konsthantverk och delikatesser.  Foto VisitBritain in Scandinavia

Hyde Park Winter Wonderland, Serpentine Rd, W2 2UH, station Hyde Park Corner
Cologne Christmas Market, South Bank, SE1 9PX, station Waterloo
Greenwich Market, College Approach, Greenwich, SE10 9HZ, station Cutty Sark
Duckie Christmas Market, Barbican Centre, Silk St, EC2Y 8DS, station Barbican
Designers and Makers, Somerset House, The Strand, WC2R 1LA, station Charing Cross
Columbia Road, E2 7RG, station Bethnal Green

Berlin
Berlin
Julmarknader lär från början vara en tysk sedvänja och ingen stad i Tyskland har fler av dem än Berlin. Oavsett om man letar konst, exklusivt hantverk, gatumode, souvenirer eller lokala delikatesser hittar man det i någon av stans omkring femtio marknader. Störst, vimligast och juligast är julmarknaden i den gamla stadsdelen Spandau. Värda att kolla upp är stånden för historiskt hantverk på Reformationsplatz och området runt kyrkan St Nikolai. Om man vill slippa trängas är det bäst att åka hit en veckodag. Mest stämningsfull är julmarknaden framför slottet Charlottenburg. Här är urvalet smalare och mer exklusivt, det finns till och med uppvärmda tält för känsliga antikviteter. En gång om dagen sjunger en kör julsånger och det ordnas konserter med barockmusik. Med Karl Friedrich Schinkels konserthus som fond bjuder också julmarknaden på Gendarmenmarkt på mycket atmosfär. Här ägnas många stånd åt äldre hantverkstekniker som linnebroderier, träsnideri och stenhuggeri. Också här uppträder allt från körer till akrobater och eldslukare.
Julmarknaden på Breitscheidplatz vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är både större och mer nutida. Här finns omkring 170 stånd med juldekorationer, leksaker, accessoarer, mat och dryck. Här står också staden Berlins julgran.
Fler julmarknader finns bland annat på Potsdamer Platz, mellan Staatsoper och Opernpalais och på Alexanderplatz (med karuseller för barnen). Foto Deutsche Zentrale Für Tourismus

Spandau, Berlin-Spandau
Schloss Charlottenburg, Charlottenburg
Gendarmenmarkt, Mitte
Breitscheidplatz, Charlottenburg-Wilmersdorf
Potsdamer Platz, Tiergarten
Alexanderplatz, Mitte

New York City
New York
USA har ingen lång tradition av julmarknader, här handlar den gemensamma uppladdningen inför jul mer om parader och julspel. Men New York har tagit till sig den europeiska sedvänjan. Vid Bryant Park, där modeveckan äger rum två gånger om året, ligger en av de större med försäljare från hela världen. En gratis skridskobana intill lockar många barnfamiljer. På Union Square längre ner på Manhattan ligger en annan av de större julmarknaderna. Här finns många stånd med unika produkter, hantverk och konst. Samma organisation ligger också bakom en julmarknad vid Columbus Circle intill Central Park, också den med en hel del lokala hantverksprodukter och mat.  Om vädret är dåligt kan man med fördel söka sig till Grand Central Terminal, där ett drygt sjuttiotal utvalda handlare presenterar unika produkter i den magnifika Vanderbilt Hall. I Brooklyn finns flera mindre julmarknader. På Brooklyn Holiday Bazaar i Williamsburg säljer många lokala konstnärer sina verk.
New Yorks julgran står vid Rockefeller Center och skridskoåkning på isbanan intill är ett tidsfördriv som praktiserats i oräkneliga romantiska filmer.  Foto Dana Perotti/www.nycgo.com

Bryant Park, Sixth Ave och 42nd St
Union Square, Union Square Park vid 14th St
Columbus Circle, sydvästra ingången till Central Park vid Central Park West och Central Park South
Grand Central Terminal, Vanderbilt Hall, 42nd St och Park Ave
Brooklyn Holiday Bazaar, 70 North 7th St, Williamsburg

Inspiration: Trendigt med fåglar

Fåglar och deras bon är ett tydligt tema i vårens inredning. Den gyllene fågelburen Tweetie är en lampnyhet som presenteras på möbelmässan i Milano nu i april. Fåglarna av keramik är överdragna med 24 karats guld och i botten av buren sitt... Läs mer »

Annons

Inredningshoroskopet – hur blir ditt 2014?

ELLE Decoration har kartlagt himlakropparnas lägen och ser inredningsrelaterade utmaningar under 2... Läs mer »

Annons

Krönika: Inredningsinspiration – inget annat räknas!

Det första numret med vårt nya namn ELLE Decoration blev en omedelbar succé! Svante reflekterar över orsaken. Mer inspiration hittar du i ELLE Decoration nr 3 som finns i butik nu! Vi har precis fått försäljningssiffrorna på nummer ett av ELLE... Läs mer »

Inspiration: Snygg förvaring för hemmets alla rum

Att man aldrig kan få för mycket plats för förvaring är en ofta upprepad sanning. Varför inte gå ett... Läs mer »

Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. I... Läs mer »

Pynta påskriset med ägg gjorda av gamla böcker

Behöver du inspiration till påskriset? Tingelings-Sofia har gjort dessa vackra ägg av en gammal pocketbok och lite vattenfärg. Fullständiga instruktioner hittar du på bloggen! Foto: Sofia Berg Läs mer »

Påskdukning och påskrecept från Ferm Living

Grafiska påskägg! Vem har sagt att påskäggen måste gå i kycklinggult? Hoppa på vårens grafiska t... Läs mer »

DIY or DIE guidar dig till säsongens bästa påskpyssel

Påsken är här och det är dags att plocka fram ägg och målarfärg. Men påskpyssel kan vara mycket mer än så! Tiger på DIY or DIE har samlat massor av inspirerande gör det själv-tips som räcker hela påsken! Läs mer på bloggen. På bilden syns delar a... Läs mer »

9 i topp: Mångfacetterade formfavoriter

Från tvålar till fåtöljer – nu är formerna lika slipade som diamanter. Kolla in nio mångfacetterade ... Läs mer »

Hemma hos: Loppisblandning på Gotland

Drömmer du om sommaren på Gotland? Välkommen in hos keramikern Åsa Lindström och krögaren Santo ... Läs mer »

Förvandla en gammal jordglod till en stilren lampa

Den här bilden publicerade vi första gången i tidningen för 12 år sedan! Att det fortfarande är en "god idé" som står sig såg vi när vi la ut en bilden på samma avklädda jord på vårt Instagram – @elle_decoration_se – rasade hjärtan in! Fyndchanserna ... Läs mer »

Följ med oss till möbelmässan i Milano via Instagram!

Salone del Mobile, den stora möbelmässan i Milano, är full gång – och självklart är ELLE Decorat... Läs mer »

Sara Boork jagar inredningsfynd i amerikanska södern

En roadtrip – ett mål: att hitta massor av inredningsfynd till den nya lägenheten. Just nu kan ni följa Sara Boork, frilansande kreativ producent, och hennes pojkvän Alex på deras skattjakt i den amerikanska södern. Från New Orléans till Los Ange... Läs mer »

Tjuvtitt: ELLE Decoration nr 3 finns ute nu!

Nu väntar sommaren runt hörnet! I ELLE Decoration nr 3, som finns ute nu, hälsar vi på hos smyckedes... Läs mer »

Inspireras av naturen och inred i vårens tecken

Hur ska du inreda i vår? Satsa på gröna och himmelsblå nyanser på allt från dagbädd till gardiner – ... Läs mer »

Paletten: Här är färgerna som inspirerar mest just nu

Kritvitt, klarblått och sandsten. Anette Uhlén väljer och matchar säsongens mest aktuella färger. "Vi står beredda inför våren. Tanken på ett mer avslappnat och utåtvänt liv får oss att blicka mot en lugn färgskala där tendensen är känslig, subtil... Läs mer »

Hur gör man ett barnrum? Här är 9 kreativa idéer!

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister och fotografen Jenny Brandt från Dos Family har svaret... Läs mer »

Bakom kulisserna på en nedlagd tågstation i Paris

Flagande färg, patinerade betongdetaljer och rått tegel. Det låter som beskrivningnen av ett trendriktig inredningsreportaget, men den här gången handlar det om något helt annat. Ett stenkast från loppmarknaden Marché aux puces-Saint Ouen i Porte... Läs mer »

Ge sovrummet en uppfräschning till våren

Undrar du hur du ska inreda sovrummet? Eller vill du bara ge det en vårfräsch uppdatering? I vår... Läs mer »

Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inr... Läs mer »